W dniu 22 lutego 2016 roku dzięki Fundacji POLSKA RÓŻA odbył się wykład, który wygłosiła Pani dietetyk mgr Magdalena Kawka. Opowiadała nam o właściwościach dzikiej róży, którą przecież wszyscy znamy. Widujemy ją w ogrodach, na działkach, nad morzem i w wielu innych miejscach.
Słuchacze biorący udział w wykładzie dowiedzieli się, że dzika róża jest bogatym źródłem substancji, które mają właściwości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera ona również mnóstwo witaminy C i kwasów owocowych, które zwiększają odporność organizmu. Omawiane były m.in. następujęące tematy:
- dzika róża w ziołolecznictwie;
- zawartość witaminy C w dzikiej róży w porównaniu z innymi owocami i warzywami;
- wpływ róży na organizm;
- olejek różany w kosmetyce.
Wiele ciekawostek pokazanych było na prezentacji. Wykład był bardzo interesujący. Pobudził słuchaczy do zadawania wielu pytań.
Na zakończenie wykładu odbyła się degustacja soku z dzikiej róży i jabłka oraz zostały podane przepisy na sporządzenie domowego wywaru różanego i napoju z dzikiej róży na uporczywy kaszel i uciążliwą chrypkę.
Opracowała: Krystyna Burchardt
Członek Samorządu Słuchaczy Praskiego UTW