Etykiety zdrowia - wykład i warsztaty

poniedziałek, 04 grudzień 2017 11:15

Wykład i warsztaty prowadzone zostały przez Panie dietetyczki Panią Joannę Drygiel oraz Annę Hołyńską i dotyczyły umiejętności analizy etykiet żywieniowych.

Spotkanie finansowane było ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.


Cel programu:

Podstawowym celem realizacji projektu pn. "Etykiety zdrowia" było upowszechnienie wiedzy w grupie osób powyżej 60 r.ż. z zakresu analizy informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów żywnościowych, a w szczególności oceny ich składu, wartości odżywczych, substancji dodatkowych i aromatów. Jak również edukacja zdrowotna uczestników szkolenia dotycząca zdrowotnego starzenia się, obejmująca zapobieganie nadwadze i otyłości.

Każdy ze słuchaczy biorących udział w wykładzie otrzymał broszurę Narodowego Programu Zdrowia ETYKIETY ZDROWIA - Vademecum uczestnika szkolenia. Szkolenie z zakresu czytania etykiet produktów żywnościowych dla osób 60+.

Na wykładzie szczegółowo omawianych było bardzo dużo produktów żywnościowych, zwłaszcza tych o które pytali zainteresowani tematyką słuchacze naszego Praskiego UTW.


Opracowanie: Krystyna Burchardt

Członek Samorządu Słuchaczy Praskiego UTW

 

Please publish modules in offcanvas position.